Terug naar alle recepten

Traditionele Franse uiensoep

~ Voor 6 personen ~

INGREDIËNTEN

  • 40 gr boter
  • 3 mooie gele uien in fijne plakjes gesneden
  • 2 el water
  • 1 afgestreken el (20 g) bloem
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 10 cl witte wijn
  • ½ tl zout en ¼ tl zwarte peper
  • 6 sneetjes stokbrood (of ander wit brood)
  • 60 gr geraspte kaas, liefst gruyère

 

BEREIDING

Laat de boter smelten in een grote pan op laag vuur en fruit de uien totdat ze goudgeel kleuren (tussen de 15 en 30 min, het hangt af van de dikte van de bodem). Voeg 2 eetlepels koud water toe, dek het af laat het geheel 15 min koken op zeer laag vuur.

Voeg vervolgens de bloem toe en roer het mengsel goed om. Laat de uien nog 5 minuten al roerend doorkoken zonder deksel. Doe de kippenbouillon en de witte wijn in de pan. Voeg zout en peper toe, wacht tot het kookt en laat de soep nog 20 min zachtjes doorkoken.

Rooster de sneetjes brood. De toast moet stevig zijn om niet uiteen te vallen in de soep. Dit kan in de oven of in een broodrooster. Plaats de sneetjes in een diepe ovenschotel in de oven en schenk de soep er overheen. Het brood komt dan vanzelf boven drijven. Strooi de geraspte kaas over de sneetjes en gratineer ca. 4 min in de oven op de grill-stand. Houd het goed in de gaten, anders komt de soep er zwart uit!